Restaurant Brasserie Royale Kortrijk

brasserie royale
 

De voormalige bioscoop Royal(e) op de Grote Markt van Kortrijk heeft zijn grandeur terug. De invulling is echter culinair. De Brasserie Royale grijpt wel terug naar de vroegere benaming van de filmtempel en houdt die intact.

In juni 2007 opende op de Kortrijkse Grote Markt Brasserie Royale. 'Brasserie Royale wil niet enkel klasse uitstralen op een toplactie als de Kortrijkse Grote Markt', zegt investeerder Francis Vantomme. We hopen ook op een meerwaarde voor de hele regio. We merkten de jongste tijd dat er voor de traditionele seizoensgebonden keuken heel wat mensen uit onze streek de grens over trokken, bijvoorbeeld naar Rijsel. Met Brasserie Royale willen we hierop een volwaardig antwoord bieden. Onze chef, Gontrand Bourdet Renault wilt ook vooral de regionale producten gebruiken die leveranciers uit deze streek (Vlaanderen en Noord-Frankrijk) dagelijks aanvoeren. Het wordt dus een traditionele keuken, met seizoensgebonden gerechten. De kers op de taart zijn de kunstenaars die bij ons exposeren.'

Kortrijk heeft er meteen zijn eerste brasserie van wacht bij. De 'koninklijke' is immers open tot 23 uur en dat kan niet van iedere horecazaak op de Grote Markt gezegd worden. De naam van het nieuwe etablissement verwijst naar een stukje Kortrijkse geschiedenis.  Dit is vandaag nog steeds te merken aan de structuur van het gebouw. De huidige inrichting verwijst er ook nog naar, zegt Francis Vantomme. Zo is een deel van de cinemazaal behouden als afgesloten rokersruimte en wordt met onder meer een filmprojector herinnerd aan de koninklijke filmjaren van weleer. De bioscoop was er van april 1913 tot april 1979. De koffiekamer werd er uitgebaat door de naamloze vennootschap Royal Cinéma. In de periode van de stomme films werd er zelfs live piano gespeeld. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwamen er zaterdagse voorstellingen voor militairen. De grote zaal deed eveneens een tijd dienst als gevangenis. In 1980 opende Caroussel Royal de deuren. Toen verzegelde het parket de roulettes wegens inbreuk op de wet van de kansspelen.

Brasserie Royale heeft dus heel wat te vertellen. Met een culinaire maaltijd erbovenop smaken die petites histoires nog beter!